Ga naar de inhoud
Actueel:

Wetsvoorstel rouwverlof en plannen voor vereenvoudiging verlofstelsel, wat gaat er veranderen?

Inmiddels zijn er een flink aantal wettelijke verlofregelingen die moeten bijdragen aan een goede werk/privé balans. Onlangs is een wetsvoorstel gepresenteerd voor een nieuwe verlofsoort, namelijk rouwverlof. Eerder heeft het kabinet juist plannen gemaakt om het verlofstelsel drastisch te vereenvoudigen. …

Lees verder
Actueel:

Werknemer overleden: hoe zit het met de overlijdensuitkering en transitievergoeding?

Het overlijden van een werknemer is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor familie en vrienden, maar ook voor de werkgever en collega’s. De situatie wordt nog ingewikkelder wanneer je werknemer na het sluiten van een vaststellingsovereenkomst, maar vóór de overeengekomen …

Lees verder
Verschenen op:

In het Algemeen Dagblad: Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim

Het aantal griepgevallen is gestegen naar het hoogste niveau in jaren. Toch durft niet iedereen met griep zich ziek te melden. Wat zijn je rechten als werknemer? Gerard werd door het Algemeen Dagblad geïnterviewd. Het artikel met vijf veelgestelde vragen verscheen op 14 februari 2025 online.

Artikel lezen
Verschenen op:

In het RTL Nieuws: Dit zijn je rechten als je staakt, 5 vragen en antwoorden

Stakingen bij autogarages hebben ervoor gezorgd dat een aantal bij BOVAG aangesloten autogarages in de clinch liggen met vakbond FNV. Wat zijn je rechten als je staakt? RTL Nieuws stelde Gerard een aantal vragen over staken. Het artikel verscheen op 11 februari 2025 online.

Artikel lezen
Actueel:

Vacature: Stage juridisch medewerker (HBO) | 32-40 uur per week

Wil jij meer leren over juridische dienstverlening bij een modern én tikkeltje eigenwijs advocatenkantoor? Kom bij BAASZ stage lopen! Wij zijn BAASZ Advocaten, een klein advocatenkantoor dat groots is in arbeidsrecht. Dagelijks staan wij zowel werkgevers als werknemers bij met …

Lees verder
Actueel:

Een tijdelijk contract tussentijds opzeggen: dit zijn de (on)mogelijkheden voor werkgever en werknemer

Tijdens het sollicitatiegesprek leek het een ideale match, maar na verloop van tijd blijkt dat toch niet zo te zijn. Een tijdelijk contract tussentijds opzeggen is in dat geval niet zomaar mogelijk, er moet namelijk aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. …

Lees verder
Actueel:

Handhaving schijnconstructies: reden voor paniek?

Sinds de Belastingdienst heeft aangekondigd met ingang van 2025 te handhaven op schijnconstructies is er veel gezegd en geschreven over de beoordeling van arbeidsrelaties. Een ongewenste uitkomst van een dergelijke beoordeling kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor zowel opdrachtgever als …

Lees verder
Verschenen op:

Het schemergebied van de schijnzelfstandige

Er wordt veel gezegd en geschreven over de handhaving door de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid. Helaas is niet alle informatie die je online vindt betrouwbaar. Voor de Leeuwarder Courant heeft Aniek meegewerkt aan een artikel dat opdrachtgevers en opdrachtnemers meer houvast moet bieden bij de beoordeling van de tussen hen gemaakte afspraken, de feitelijke uitvoering van die afspraken, hoe je de beoordeling kunt sturen en wat de gevolgen zijn wanneer de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Je leest het in het artikel dat verscheen op 27 december 2024.

Artikel lezen
Verschenen op:

In het Algemeen Dagblad: Stotteraar bij sommige werkgevers niet welkom: ‘Keukenmonteur komt in direct contact met mensen’

Gerard werd door het Algemeen Dagblad geïnterviewd voor een artikel over het boek van Steven de Jong ‘Gelieve niet te stotteren op onze inclusieve werkvloer’. De Jong deed onderzoek naar hoe Nederlandse bedrijven kijken naar stotteraars. Niet erg positief, zo bleek. Zelfs instanties als het UWV en de rechtbank staan niet open voor kandidaten die stotteren, ook voor functies waarbij ze niet in het openbaar hoeven te spreken. Hoe zit dat arbeidsrechtelijk? Je leest het in het artikel dat op 27 december 2024 verscheen.

Artikel lezen
Actueel:

Sancties bij niet meewerken aan de re-integratie: wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt, heeft hij recht op loondoorbetaling tijdens een ziekteperiode van maximaal 104 weken. Zowel werkgever als werknemer zijn beide verplicht om mee te werken aan een succesvolle re-integratie. Zo kan de werknemer weer zo snel mogelijk …

Lees verder
Actueel:

Sinterklaas-rechtspraak: de meest spraakmakende zaken

Het is bijna pakjesavond! Zo rond 5 december wordt het Sinterklaasfeest niet alleen in huiselijke kring, maar ook op het werk gevierd. En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. We hebben de meest spraakmakende én juridisch interessante uitspraken …

Lees verder
Actueel:

Arbeidsongeschikt door toedoen van een ander: dit zijn de mogelijkheden voor loonregres

Als een werknemer arbeidsongeschikt raakt als gevolg van een ongeval ben je als werkgever wettelijk verplicht om het loon door te betalen. In geval van een bedrijfsongeval kan de werknemer jou hiervoor aansprakelijk stellen. Maar wat als het ongeval of …

Lees verder
Actueel:

Stiekem een gesprek opnemen: dit zijn de regels

Het opnemen van een lastig gesprek kan handig zijn, bijvoorbeeld als het gaat over disfunctioneren of ontslag. Je wilt in zulke gevallen voorkomen dat er achteraf een discussie ontstaat over wat er wel en niet is gezegd tijdens het gesprek. …

Lees verder
Actueel:

Prinsjesdag: wat zijn de plannen voor 2025?

Op 17 september was het Prinsjesdag. Naast hoedjes, paarden en koetsen presenteerde het kabinet Schoof voor het eerst de miljoenennota genaamd ‘Solide begroten voor welvaart en stabiliteit’. Een aantal dagen eerder presenteerde het nieuwe kabinet nog het nieuwe regeerprogramma waarbij …

Lees verder
Actueel:

Mag je werknemers verplichten om naar kantoor te komen?

Thuiswerken lijkt de afgelopen jaren het nieuwe normaal te zijn geworden. Naast voordelen, zoals minder reistijd en een betere balans tussen werk en privé, kent thuiswerken ook nadelen. Zo kan thuiswerken leiden tot minder betrokkenheid en onderlinge samenwerking. Reden voor …

Lees verder
Actueel:

Werken met ZZP’ers vanaf 2025 onder een vergrootglas

Al jarenlang ligt de rechtspositie van ZZP’ers onder vuur. Zo oordeelde de Hoge Raad vorig jaar dat Deliveroo-bezorgers geen ZZP’ers zijn, maar werknemers. Er zijn nog veel meer twijfelachtige gevallen waarin het in de praktijk niet gaat om een ZZP’er …

Lees verder
Actueel:

Wettelijke vakantiedagen vervallen per 1 juli: voorkom een claim!

De wettelijke vakantiedagen van 2023 komen per 1 juli a.s. te vervallen. Heb jij jouw werknemers hier al op gewezen? Bij veel bedrijven gebeurt dit niet, maar waarom zou je dit als werkgever wel moeten doen? Je leest het in …

Lees verder
Actueel:

Moet opstarttijd ook uitbetaald worden? Dit is het advies aan de Hoge Raad.

In sommige branches, zoals de callcenterbranche, is het gebruikelijk dat je al opgestart bent en ‘in de lijn hangt’ voor je dienst officieel begint. Dat betekent dat je naast het pakken van een kop koffie ook ingelogd bent op alle …

Lees verder
Actueel:

Wat betekent het nieuwe hoofdlijnenakkoord voor werkgevers en werknemers?

Op 15 mei 2024 was het zo ver: na lang onderhandelen hebben de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord bereikt. Het gepresenteerde hoofdlijnenakkoord ‘hoop, lef en trots’ dient als basis voor de verdere formatie en moet uiteindelijk …

Lees verder
Actueel:

Eenvoudiger verlofstelsel voor goede balans werk en privé

Zie jij door de bomen nog het bos met alle verlofregelingen? In Nederland bestaan er maar liefst 10 verschillende wettelijke verlofregelingen die ieder op hun beurt bijdragen aan een goede balans tussen werk en privé. Uit de praktijk blijkt dat …

Lees verder