Ga naar de inhoud

Arbeidsongeschikt door toedoen van een ander: dit zijn de mogelijkheden voor loonregres

Als een werknemer arbeidsongeschikt raakt als gevolg van een ongeval ben je als werkgever wettelijk verplicht om het loon door te betalen. In geval van een bedrijfsongeval kan de werknemer jou hiervoor aansprakelijk stellen. Maar wat als het ongeval of de arbeidsongeschiktheid is veroorzaakt door een andere derde partij? Kun je dan als werkgever de kosten op deze andere partij verhalen? In dit blog vertellen we je meer over de regresmogelijkheden wanneer je werknemer arbeidsongeschikt is geraakt door een derde partij.

Loonschade

Stel, je werknemer is aangereden door een bus en heeft hierdoor zwaar letsel opgelopen waardoor werken voorlopig niet meer mogelijk is. Op grond van het arbeidsrecht ben je als werkgever verplicht om het loon van je werknemer bij arbeidsongeschiktheid door te betalen over een periode van (in beginsel) 104 weken. Naast dat je het loon moet doorbetalen, maak je als werkgever ook kosten die gemoeid zijn met de re-integratie. Denk aan kosten voor de inzet van experts, zoals de bedrijfsarts en het inzetten van een 2e spoortraject. Deze kosten kunnen flink in de papieren lopen. Er bestaat een mogelijkheid om deze kosten te verhalen bij een aansprakelijke derde partij, dit noemen we loonregres.

Loonregres

Als werkgever heb je het recht om in ieder geval de loonschade te verhalen (regres) op de aansprakelijke derde partij. Dit regresrecht is vastgelegd in artikel 6:107a van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel bepaalt dat een derde partij die aansprakelijk is voor het ongeval waardoor een werknemer arbeidsongeschikt raakt, verantwoordelijk is voor het vergoeden van de loonkosten en andere schade die de werkgever lijdt. In het eerdergenoemde voorbeeld over het busongeval is de busmaatschappij aansprakelijk voor het letsel dat door een buschauffeur is veroorzaakt. Wel gelden er een aantal voorwaarden bij regresrecht:

  1. Aansprakelijkheid van een derde partij: De arbeidsongeschiktheid van de werknemer moet zijn veroorzaakt door een gebeurtenis waarvoor een derde partij juridisch aansprakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld een verkeersongeval, bedrijfsongeval of een medische fout zijn.
  2. Verband met arbeidsongeschiktheid: Er moet een direct verband bestaan tussen het handelen van de derde partij en de arbeidsongeschiktheid van de werknemer.
  3. Loondoorbetalingsverplichting: Je moet als werkgever het loon hebben doorbetaald aan de werknemer gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid.
  4. Wettelijke verjaringstermijn: Een loonregresvordering moet worden ingesteld binnen vijf jaar na de gebeurtenis die de schade heeft veroorzaakt.

Kosten

Als er aan de voorwaarden van het loonregresrecht wordt voldaan kunnen de volgende kosten worden verhaald:

  1. Doorbetaald nettoloon: De belangrijkste kostenpost die je kunt verhalen is het nettoloon dat je aan de werknemer hebt doorbetaald gedurende de arbeidsongeschiktheid. Het gaat hierbij alleen om het nettoloon. Het bruto gedeelte, zoals loonbelasting en premies, komt niet in aanmerking voor regres.
  2. Re-integratiekosten: Als werkgever ben je verplicht om alles te doen wat nodig is om de werknemer te helpen re-integreren. De kosten die je hiervoor maakt, zoals de inzet van een arbodienst, bijscholing, aanpassingen op de werkplek of outplacement, kunnen ook worden verhaald op de aansprakelijke derde partij.
  3. Administratieve kosten: De administratieve kosten die gepaard gaan met het regelen van de arbeidsongeschiktheid, zoals het opstellen van rapporten, communicatie met verzekeraars en het afhandelen van medische dossiers, kunnen eveneens worden verhaald.
  4. Juridische kosten: De kosten die je maakt voor het inschakelen van juridische hulp om de loonregresvordering in te stellen kunnen ook worden verhaald.

Instellen loonregresvordering

Om succesvol een loonregresvordering in te stellen is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Laat door een bedrijfsarts de arbeidsongeschiktheid van de werknemer vaststellen en bewaar alle afschriften van de kosten die je maakt als gevolg van de arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is het van belang dat er aangetoond kan worden dat de derde partij ook daadwerkelijk de arbeidsongeschiktheid heeft veroorzaakt. Vervolgens stuur je een schriftelijke aansprakelijkheidsstelling en volgt er een onderhandeling over de schadevergoeding met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. Mocht dit niet leiden tot een schikking, dan kun je juridische stappen nemen om de schade te verhalen.

Contact

Heb je vragen over loonregres of wil je een loonregresvordering instellen? Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.