Standaard een concurrentiebeding opnemen in de arbeidsovereenkomst? Werkgevers zullen hier in de toekomst beter over na moeten denken. De wetgeving rondom het concurrentiebeding gaat drastisch op de schop om zo onnodige beperking van werknemers te voorkomen. In dit blog vertellen we je meer over de plannen van het kabinet om het concurrentiebeding te moderniseren.
Aanleiding modernisering concurrentiebeding
In een concurrentiebeding zijn afspraken opgenomen over hoe lang een werknemer na zijn vertrek niet mag werken bij een concurrerende werkgever in concurrerende werkzaamheden. Op deze manier worden de bedrijfsbelangen (bedrijfsgeheimen en relaties) van de werkgever beschermd. Ga je toch werken bij de concurrent? Dan hangt je een hoge boete boven het hoofd. Logisch dat menig werknemer wel twee keer nadenkt om een overstap te maken naar een nieuwe werkgever. Door de huidige krappe arbeidsmarkt zetten veel werkgevers vaker standaard een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst om werknemers binnen het bedrijf te houden. Vaak is zo’n beding zinvol, in andere gevallen belemmert het een werknemer onnodig. Om deze reden heeft het kabinet besloten om het concurrentiebeding te moderniseren.
Huidige wetgeving rondom het concurrentiebeding
De wetgeving rondom het concurrentiebeding is in de laatste jaren al flink aangescherpt. Zo mag sinds 2015 alleen onder voorwaarden een concurrentiebeding worden opgenomen in een contract voor bepaalde tijd. Wanneer de werknemer zeer specifieke werkzaamheden verricht mag een werkgever vanwege zwaarwegende bedrijfs- en dienstbelangen toch een concurrentiebeding opnemen in de arbeidsovereenkomst. Net als in een vast contract moet het concurrentiebeding helder beschrijven wat de geografische reikwijdte is en op welke werkzaamheden en bedrijven een verbod rust. Is dit niet het geval? Dan is de kans sowieso groot dat de rechter het beding van tafel veegt.
Nieuwe plannen van het kabinet
Uit onderzoek blijkt dat een concurrentiebeding vaak wordt opgenomen zonder dat hier een goede reden voor is. Dit belemmert werknemers onnodig, waardoor andere werkgevers moeilijk(er) aan personeel kunnen komen. Om onnodige beperking van werknemers te voorkomen en om anderzijds de doorstroom op de arbeidsmarkt te stimuleren, wil het kabinet het concurrentiebeding op de volgende punten moderniseren:
- De maximale duur van het concurrentiebeding wordt wettelijk beperkt.
- De werkgever moet de geografische reikwijdte van het concurrentiebeding vastleggen en onderbouwen.
- De werkgever moet ook in contracten voor onbepaalde tijd het zwaarwichtig bedrijfsbelang van een concurrentiebeding motiveren. Dit is nu al het geval voor contracten voor bepaalde tijd.
- Wanneer een werkgever een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding houdt, moet hij de werknemer een vergoeding betalen. De hoogte van de vergoeding bedraagt een wettelijk bepaald percentage van het laatst verdiende salaris van de werknemer.
Bovengenoemde maatregelen moeten ervoor zorgen dat een werkgever goed nadenkt over het opnemen en inroepen van een concurrentiebeding. Minister van Gennep verwacht eind 2023 het wetsvoorstel ter internetconsultatie aan te bieden.
Contact
Wil jij jouw concurrentiebeding door ons laten toetsen? Of wil jij een goed onderbouwd concurrentiebeding opnemen in de arbeidsovereenkomst van je werknemer? Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op!