Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt, heeft hij recht op loondoorbetaling tijdens een ziekteperiode van maximaal 104 weken. Zowel werkgever als werknemer zijn beide verplicht om mee te werken aan een succesvolle re-integratie. Zo kan de werknemer weer zo snel mogelijk de werkzaamheden hervatten. Maar wat als een werknemer niet meewerkt aan de re-integratie? In dat geval kun je als werkgever genoodzaakt zijn om een (loon)sanctie op te leggen om zo je werknemer weer te stimuleren mee te werken aan de re-integratie. In dit blog vertellen we je meer over de mogelijke sancties die je kunt opleggen.
Sancties
We merken dat werkgevers in de praktijk vaak te afwachtend zijn met het opleggen van een (loon)sanctie wanneer de werknemer niet meewerkt aan de re-integratie. Daartegenover maken we ook mee dat werkgevers juist te snel een stevige sanctie opleggen. De timing en communicatie rondom een (loon)sanctie zijn van cruciaal belang. Zo voorkom je als werkgever dat je in een juridisch conflict belandt met je werknemer óf een loonsanctie van het UWV riskeert. Het opleggen van een sanctie is dus niet geheel vrijblijvend.
Schriftelijke waarschuwing
Het geven van een schriftelijke waarschuwing kan een eerste stap zijn. Als werkgever ben je verplicht om in eerste instantie de werknemer te wijzen op de verplichting om mee te werken aan zijn re-integratie. De schriftelijke waarschuwing is een formeel signaal dat het niet naleven van de re-integratieverplichtingen nadelige gevolgen kan hebben voor de werknemer. Uit de waarschuwing moet in ieder geval blijken welke gedragingen onacceptabel zijn en wat de werknemer kan doen om dit recht te zetten. Overhandig de schriftelijke waarschuwing aan de werknemer en neem een kopie op in het personeelsdossier.
Loon opschorten
Weigert je werknemer nog steeds mee te werken? Dan kan het loon worden opgeschort. Deze sanctie is ingrijpender omdat het de werknemer financieel raakt. Je legt een loonopschorting op wanneer je werknemer zich tijdens ziekte niet houdt aan controlevoorschriften. Bijvoorbeeld als hij niet bereikbaar is of niet verschijnt op het spreekuur bij de bedrijfsarts. Voordat je een loonopschorting in gang zet, is het van belang dat je je werknemer voldoende hebt gewezen op de re-integratieverplichtingen en dat je een redelijke termijn hebt gegeven om te verbeteren. Bij een loonopschorting wordt het loon opgeschort tot de periode dat hij weer meewerkt aan de re-integratie. Pas dan wordt het loon weer uitbetaald inclusief het gedeelte dat tijdens de opschorting is ingehouden.
Loon stopzetten
Het loon kan worden stopgezet wanneer de werknemer zonder geldige reden niet meewerkt aan de re-integratie. Er moet één van onderstaande redenen van toepassing zijn:
- De ziekte is met opzet veroorzaakt.
- De genezing wordt belemmerd.
- De werknemer weigert om passende arbeid te verrichten.
- De werknemer weigert om redelijke voorschriften op te volgen.
- De werknemer weigert om mee te werken aan het opstellen, bijstellen en evalueren van het plan van aanpak.
- De werknemer is te laat met het indienen van de WIA- aanvraag.
Loonstopzetting is een zware sanctie. De werknemer ontvangt dan namelijk helemaal geen loon meer en heeft ook geen recht op terugbetaling van het loon over de periode waarin hij niet meewerkte aan de re-integratievoorschriften. Het stopzetten van het loon moet goed worden gedocumenteerd en schriftelijk worden medegedeeld aan de werknemer.
Ontslag
De meest ingrijpende sanctie is ontslag. Dit kan alleen worden uitgevoerd wanneer een werknemer volhardt in de weigering om mee te werken aan de re-integratie. De combinatie ziekte en ontslag luistert nauw, dus het is aan te bevelen om juridische hulp in te schakelen. Er moet bij ontslag in ieder geval sprake zijn van ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer. Om zeker te zijn of jouw dossier voldoende is voor ontslag, is het verstandig om dit juridisch te laten toetsen. Als dat het geval is kan er een procedure worden gestart bij de kantonrechter.
Contact
Er zijn verschillende (loon)sancties die je kunt inzetten wanneer je werknemer niet meewerkt aan de re-integratie. Welke je toepast is afhankelijk van jouw situatie. De loonsanctie moet in ieder geval proportioneel en goed onderbouwd zijn. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of als je wilt dat we met je meedenken. We helpen je graag verder!