Je hebt het vast meegekregen in het nieuws: Philips gaat in Nederland 1100 banen schrappen. Dit komt bovenop het aantal van 400 dat al eerder was aangekondigd. Dit is natuurlijk uitermate pijnlijk voor de mensen die het raakt…
Deze (boventallige) werknemers van Philips zullen waarschijnlijk een vaststellingsovereenkomst (VSO) aangeboden krijgen om zo met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. In deze VSO staan de voorwaarden waaronder het dienstverband eindigt. Ondanks dat er een sociaal plan is afgesproken blijft het verstandig om een VSO juridisch te laten checken.
Op welke punten letten wij zoal in een VSO check?
- Wordt de juiste opzegtermijn gehanteerd? Door bijvoorbeeld opvolgend werkgeverschap kan er in sommige situaties sprake zijn van een langer dienstverband en daarmee een langere opzegtermijn.
- Klopt de berekening van de wettelijke transitievergoeding? Helaas zien wij nog (te) vaak dat deze berekening niet klopt of dat de hoogte van de afgesproken vergoeding geen recht doet aan de situatie.
- Hebben jullie vrijstelling van werk afgesproken? In dat geval hoef je niet meer terug te keren op de werkvloer. Dit kan in veel gevallen wenselijk zijn.
- Wat wordt er opgenomen in de eindafrekening? Naast het uitbetalen van vakantiegeld kun je ook afspraken maken over het uitbetalen van vakantiedagen.
- Wil je begeleiding naar een nieuwe baan of wil je je laten omscholen? In dat geval kan er (na onderhandeling) een outplacement- of opleidingsvergoeding worden opgenomen in de VSO.
- Is er sprake van een concurrentie- of relatiebeding? Dan is het zaak deze te matigen of te laten vervallen om niet gehinderd te worden in een zoektocht naar een nieuwe baan.
- Wat is er afgesproken over studiekosten? De wetgeving is per 1 augustus 2022 op dit punt gewijzigd. Vanaf deze datum mag een werkgever met zijn werknemer niet meer afspreken dat er studiekosten moeten worden terugbetaald als het een noodzakelijke opleiding betreft. Ook afspraken die voor deze datum zijn gemaakt komen te vervallen als deze niet in lijn zijn met de nieuwe wetgeving.
- Worden de juridische kosten vergoed? In de meeste gevallen nemen werkgevers een standaardbedrag in de VSO op die niet altijd kostendekkend is. Wij onderhandelen stevig op dit punt met het resultaat dat in 9 van de 10 gevallen (het grootste deel) van de juridische kosten worden vergoed.
Onze ervaring is dat er na een juridische check altijd meer uit je VSO te halen valt. Veel van bovenstaande checkpoints zijn namelijk onderhandelbaar. Ook al ben je het – in de basis- eens met de voorwaarden van je ontslag, laat je altijd juridisch bijstaan.
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies. Wij helpen je graag verder!